Superfoods – co to właściwie jest?
Superfoods (tzw. superżywność) to produkty o wysokiej zawartości minerałów, witamin, antyoksydantów oraz innych składników potrzebnych dla dobrego funkcjonowania organizmu człowieka. Nie ma dokładnej definicji, która określałaby konkretnie jakie pokarmy należą do tej grupy. Powinny mieć one pochodzenie naturalne, nie zawierać chemii, a ich konsumpcja wywoływać pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Należą do nich pokarmy roślinne takie jak owoce, warzywa, soki i zioła.
Superfoods jako pomysł na dietę
Dobrze zbilansowana dieta może obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz niektóre nowotwory. Ponieważ jest obfita w substancje przeciw utleniające, wzmacniające odporność i naczynia krwionośne. Dzięki zawartym antyoksydantom pokarmy te pomagają spowolnić proces starzenia. Przykładowe produkty zaliczane do superfoods:
- Zielony jęczmień – ma właściwości przeciw utleniające i wykazuje działanie przeciwzapalne. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E
- Nasiona chia – zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, spore ilości biała oraz błonnik. Działa przeciwzapalnie i profilaktycznie przeciw chorobom serca
- Czystek – zawiera dużo polifenoli, działa antyoksydacyjnie, wspomaga układ immunologiczny. Działa antyalergicznie poprzez hamowanie wydzielania histaminy
- Siemię lniane – zawiera kwasy omega-3, witaminę E i potrzebne składniki mineralne
To tylko kilka z wielu produktów dobrze wpływających na nasze zdrowie. Należą do nich jeszcze: jagody, orzechy, czosnek, cebula, pokrzywa, zielona pietruszka oraz słynne polskie kiszonki. Lista ta może nie mieć końca… Warto mieć na uwadze, aby kupować tylko produkty świeże, sprawdzone, jak najmniej przetworzone i pełne witamin. Niektórzy twierdzą, że taka, zdrowa dieta pomaga uniknąć zachorowania na choroby nowotworowe. Pomaga ona zatrzymać proces starzenia, wzmocnić odporność, stanowić profilaktykę przed wszelkiego rodzaju chorobami.