Dlaczego warto pić herbatę z pokrzywy
Wśród roślin wiele zastosowań znajduje pokrzywa, wykorzystywana często w kosmetykach i lekach, ale też przy domowych sposobach leczenia, szczególnie zaparzona w formie herbaty.
Właściwości i zastosowanie
Warto rozpocząć od tego, że pokrzywa ma właściwości ogólnie wzmacniające organizm, dlatego picie naparu zalecane jest w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest wyjątkowo narażony na działanie bakterii i wirusów. Oprócz tego oddziałuje również moczopędnie, więc wykorzystuje się ją by pomóc przy kamicy nerkowej lub problemach z zatrzymywaniem się wody w organizmie. Tak częste wykorzystanie przy produkcji kosmetyków, pokrzywa zawdzięcza swojej dużej zawartości witamin (B, C, E i K) oraz krzemu, manganu, fosforu czy wapnia, przez co wspiera kondycję skóry oraz paznokci. Herbatkę powinno się zatem pić w przypadku występowania trądziku oraz innych problemów skórnych. Z uwagi na jej właściwości antybakteryjne pomaga również oczyścić żołądek czy wątrobę, więc przydatna będzie w kontekście wszelakich dolegliwości związanych z układem trawiennym.
Przeciwwskazania
Mimo licznych zalet istnieją też pewne zasady, których należy się trzymać. Przede wszystkim nie powinno się pić więcej niż czterech filiżanek takiego naparu w ciągu dnia, ponieważ mogłoby to prowadzić do negatywnych efektów takich jak wypłukanie z organizmu nadmiernej ilości soli mineralnych. Roślina ta wykazuje również właściwości obniżające poziom cukru we krwi, więc bez uprzedniej konsultacji z lekarzem nie powinny z niej korzystać osoby zmagające się z cukrzycą. Nie wykazuje natomiast żadnych cech pobudzających, zatem taką herbatkę można z powodzeniem wypić nawet przed snem.