Filozofia zdrowia – czyli o odżywianiu inaczej

Filozofia zdrowia – czyli o odżywianiu inaczej

Wschodnie nauki podchodzą inaczej do życia i zdrowia człowieka niż medycyna Zachodu. W swoich książkach tj. „Filozofia zdrowia” czy „Filozofia smaku” Anna Ciesielska w teorii i w praktyce postanowiła przedstawić główne założenia tradycyjnej chińskiej medycyny. W centrum jej zainteresowania pojawia się zdrowy styl życia, zasada pięciu przemian oraz liczne sposoby na udrożnienie przepływu energii chi w ciele.

Filozofia zdrowia

Książka „Filozofia zdrowia” stanowi przejrzyste wyjaśnienie zasad tradycyjnej medycyny chińskiej. Opowiada o potrzebie dbania o prawidłowy przepływ energii chi w ciele. Ten przepływ zdaniem sympatyków medycyny chińskiej jest kluczowym elementem zapewniający zdrowie, szczęście i długie życie. Dawna chińska mądrość podkreśla, że zdrowie jest stanem równowagi energii w ciele. W związku z tym należy o nie dbać przez całe życie, poprzez zrównoważony sposób odżywiania się i styl życia.

Dzięki podjęciu odpowiednich działań, możliwy staje się szybki powrót do zdrowia. Okazuje się, że choroby mają woje źródło w zaburzeniach przepływu energii przez mediany (czyli „kanały energetyczne). Problemy te wiążą się z brakiem równowagi i nadmiarem lub niedoborem określonych elementów, chińskich żywiołów jak metal, drzewo, ogień, ziemia, drewno, w ludzkim organizmie. Wiedza na temat nękających dana osobę objawów daje możliwość wyeliminowania ich poprzez ponowne wprowadzenie ciała w stan równowagi. Służyć może ku temu akupunktura, masaż, ćwiczenia fizyczne oraz – a wręcz przede wszystkim! – odpowiedni sposób odżywiania się.

Filozofia smaku – gotuj według pięciu przemian

Filozofia smaku - kup w CzaryMary.pl

Książka „Filozofia smaku” opowiada o holistycznym podejściu do odżywiania. Stanowi niejako kontynuację dla „Filozofii życia”. Z jednej strony kładzie mocny nacisk na zapoznanie czytelnika z zasadami kuchni pięciu przemian oraz tradycyjnej chińskiej medycyny.

Z drugiej strony Anna Ciesielska skupia się na bardzo praktycznym aspekcie odżywania, przedstawiając szereg przepisów na pyszne dania. Przedstawione posiłki nawiązują zarówno do tradycyjnej jak i nowoczesnej kuchni polskiej. Okazuje się, że modyfikując znane od lat potrawy oraz wzbogacając je o dodatkowe składniki, można wznieść sztukę gotowania na zupełnie nowy poziom.

Filozofia smaku – jedzenie, które leczy

Filozofia smaku - tył okładkiAutorka książki „Filozofia smaku” dowodzi, że odpowiedni sposób odżywiania jest kluczem do lepszego samopoczucia, zdrowia oraz sukcesów w życiu. Gotując często można zadawać sobie pytanie, czy istnieją jakieś sprawdzone zasady co do kolejności dodawania składników, komponowania potraw, przyprawiania itd. Istnieją!

Kuchnia pięciu przemian precyzyjnie podaje jak należy przyrządzać każdą potrawę, aby uzyskać nie tylko zamierzony smak, lecz również efekt. Nawet kolejność dodawania kolejnych składników powinna przebiegać zgodnie z cyklem pięciu przemian. Gwarantuje to, że tak przygotowane pożywienie jest doskonale zbalansowane i odpowiednie dla danej osoby. Dzięki temu wywiera pozytywny wpływ na ciało fizyczne oraz usprawnia przepływ energii chi.

O wartości książki „Filozofia smaku” niech świadczy fakt, że sprzedano ją w nakładzie przekraczającym ponad 100 tysięcy egzemplarzy. Anna Ciesielska to osoba, która podjęła się ambitnego wyzwania połączenia filozofii Wschodu oraz stylu życia Zachodu. Z pewnością tradycyjna chińska medycyna i kuchnia pięciu przemian będą stanowić wartościowy wkład w życie każdej chcącej je stosować osoby.

Przeczytaj też artykuł: Sokoterapia: czy warto stosować i skąd czerpać wiedzę?



1 thought on “Filozofia zdrowia – czyli o odżywianiu inaczej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *